Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Ik ben een budgethouder

Heel wat PAB en PGB- budgethouders zijn ongerust over de overgang naar het persoonsvolgend budget (PVB). Maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. 

 

“Bij overschakeling van het huidige systeem naar het persoonsvolgende systeem, garanderen we continuïteit van de ondersteuning voor die personen die vandaag een PAB gebruiken, of een plaats in een voorziening hebben", (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH))

 

Meerderjarigen en verlengde minderjarigen die geen beroep doen op een semi-internaat of Multi Functioneel Centrum (MFC) schakelen vanaf 1 januari 2017 over naar het nieuwe systeem. Vanaf dan zal je een persoonsvolgend budget (PVB) krijgen in plaats van een persoonlijk-assistentiebudget (PAB) of Persoonsgebonden Budget (PGB). Met dit PVB zal je dan verder je persoonlijke assistent kunnen betalen. 

Minderjarigen met PAB schakelen voorlopig nog niet over naar het nieuwe systeem. Voor deze groep blijven de PAB-richtlijnen gelden in 2017.
Wanneer minderjarigen met PAB zullen overschakelen naar PVB is nog niet duidelijk.

Ben je 18 jaar geworden in 2016 of word je 18 jaar in 2017? Bekijk dan volgend schema.  
 

 

“De zorg en ondersteuning die mensen met een beperking vandaag krijgen, kan in het nieuwe systeem anders georganiseerd worden, maar zal wel nog altijd geboden kunnen worden“ (VAPH)

 

De richtlijnen van een PVB zullen niet identiek zijn aan de PAB en PGB- richtlijnen. Het grootste verschil zal liggen in het feit dat er meer opties zijn met de PVB richtlijnen