Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

Rechtbank zet licht op groen voor PVB

Geschreven door Cor Van Damme in de categorie Nieuws


, , , .


Rechtbank zet licht op groen voor PVB

 

Het klinkt misschien vreemd maar tot gisteren stond het hele PVB verhaal op losse schroeven. Er liep namelijk een rechtszaak bij het grondwettelijk hof ingesteld door de vzw Iedereen BeZORGd en bijgetreden door de vzw GRIP met een bijkomende juridische memorie. Wat hun beweegredenen waren kan je hier lezen. 

Op 17 maart verwierp het Grondwettelijk Hof het ingestelde beroep tegen het Decreet Persoonsvolgende Financiering ( PVF)  echter over heel de lijn. 

Geen enkel van de aangehaalde verbrekingsargumenten werd gegrond verklaard: het decreet is niet discriminerend, respecteert het gelijkheidsbeginsel, respecteert het stand-still principe (dat wil zeggen dat het sociaal beschermingsniveau dat iemand heeft gelijk moet blijven of niet aanzienlijk mag dalen) en is volledig wettig. 

Het decreet PVF vormt de basis voor heel de omslag in de sector van personen met een handicap. Het heeft als doel mensen met een handicap de regie voor hun eigen leven in handen te geven. De persoon zal daarbij rechtstreeks over zijn budget kunnen beschikken en niet afhankelijk zijn van het aanbod.

Een reactie van vzw GRIP op deze uitspraak kan je hier lezen.