Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord

PRIMEUR : Het ondersteuningsplan PVB is beschikbaar

Geschreven door Cor Van Damme in de categorie Nieuws


, , , , .


PRIMEUR : Het ondersteuningsplan PVB is beschikbaar

 

Vanaf 1 april 2016 splitst de hele sector van ondersteuning van mensen met een beperking zich in twee delen. Een aardverschuiving die twee nieuwe eilanden creĆ«ert als het ware. 

Het eerste eiland is de rechtstreeks toegankelijk hulp of RTH. Hiervoor moet je GEEN aanvraagprocedure doorlopen. Hier is bijna iedereen met een handicap welkom, je komt er makkelijk in en uit. Je mag er wel niet te lang blijven, na een aantal dagen moet je weg. Meer info vind je hier. 

Het andere eiland is veel moeilijker bereikbaar maar is wel geschikt om veel langer te verblijven. Het gaat dan over het PVB. Dit is de ondersteuning die intensiever is en waarvoor nieuwe instromers WEL een aanvraagprocedure zullen moeten doorlopen. Met dit PVB kan je je eigen assistenten in dienst nemen of aan een voorziening vragen om door hen ondersteund te worden. Meer info vind je hier. 

In het kort is het zo dat je twee documenten nodig hebt om in aanmerking te komen voor een PVB. Een ondersteuningsplan PVB en een objectieve inschaling van jouw beperking. Deze inschaling moet een MDT opmaken, het ondersteuningsplan PVB mag je wel zelf opmaken. Dat laatste wordt nu dus beschikbaar gesteld, je kan het hier downloaden.

Er is lang gewerkt aan dit document, het is dan ook belangrijk dat het onmiddellijk goed zit. Vele duizenden mensen zullen het dan ook moeten invullen en het zal hun eventuele budget mee bepalen. 

Aandachtspunten ondersteuningsplan PVB:

  1. 13 pagina's in totaal
  2. Je moet je huidige situatie toelichten
  3. Je moet jouw zorgvraag toelichten
  4. Het is heel belangrijk dat je uitlegt en aantoont hoe goed je hebt nagedacht over jouw vraag!

 

Dat laatste is heel belangrijk! Het VAPH zal enkel kijken naar het proces dat aan het invullen van dit document is voorafgegaan. Niet naar de vraag zelf dus! Als blijkt dat er onvoldoende werd nagedacht en onvoldoende werd overlegd met vrienden, familie en naasten zal je het opnieuw moeten doen. Het VAPH wil vaststellen dat een PVB jou echt vooruit zal helpen, daarvoor moet je natuurlijk wel eerst weten wat 'vooruit' voor jou betekent. Daar dient dit ondersteuningsplan voor.

Als je nu al op de wachtlijst staat moet jij deze procedure NIET doorlopen, alleszins nu nog niet. Dit nieuwe document is nu enkel bedoeld voor mensen die nog GEEN PAB aanvraag of een aanvraag voor een plek in een voorziening hebben gedaan. Mensen die nu al een PAB hebben en na 1 april een verhoging van hun budget willen aanvragen zullen dit ondersteuningsplan ook moeten invullen en indienen.